2013年9月12日星期四

奶油与人造黄油



Perbezaan antara butter & marjerin

Kedua-duanya mentega dan marjerin mengandungi jumlah yang sama kalori yang terdapat di dalamnya. Pada mentega yang berlawanan mengandungi lemak semulajadi, yang penting untuk menguatkan tulang dan mempunyai banyak faedah nutrisi.

Mentega adalah butter. Ada butter campuran dan butter tulen (pure creamery butter) yg mudah berminyak jika dibiar lama pada suhu bilik. Apakah yang dimaksudkan dengan mentega? Mentega adalah sejenis produk tenusu asli (susu lembu) yang telah melalui pemprosesan moden bagi memisahkan lemak susu dan cecair. Lemak susu itu dijadikan pepejal dan dibungkus seperti produk yang ada hari ini.Dinegara kita terdapat dua jenis mentega yang biasa didapati di pasaraya iaitu mentega tulin (pure butter) dan mentega lepa susu (dairy spread butter).
Contoh mentega tulin adalah seperti Golden Churn, Tatura, SCS dan lain-lain. Manakala mentega lepa susu pula ialah Buttercup,Butterlite dan lain-lain. Perbezaan yang nyata ialah dari segi harga dimana mentega tulin harganya lebih mahal berbanding mentega lepa susu. Mengapa? Ini adalah kerana mentega tulin mengandungi kandungan lemak susu yang tinggi sehingga 80 peratus dari kandungan beratnya.
Selebihnya adalah bahan-bahan lain seperti cecair, garam dan lain-lain.Kek yang menggunakan mentega tulin lebih sedap rasanya berbanding mentega lepa susu kerana kandungan lemak susunya yang tinggi. Ia membangkitkan rasa yang lebih enak dan aroma yang lebih harum untuk kek kita. Bagaimanapun, kerana harganya yang lebih mahal, ramai pengguna yang memilih produk yang lebih murah seperti mentega lepa susu. Selain dari membuat kek, mentega lepa susu guna sesuai untuk disapu diatas roti atau biskut.
Mentega lepa susu lebih murah harganya kerana kandungan lemak susunya tidak tinggi seperti mentega tulin.Ia juga dicampurkan dengan minyak kelapa sawit, susu tepung dan garam. Jika kita perhatikan pada kertas bungkusan pada mentega tulin, kita akan dapati terdapat perkataan bergaram dan tidak bergaram (salted and unsalted butter). Kedua-duanya boleh digunakan.Jika mentega itu telah bergaram, tidak perlulah kita masukkan garam lagi dalam adunan kek kita .
APA ITU MARJERIN ?
Marjerin yang digunakan sebagai pengganti untuk mentega dan ia mengandungi lemak tepu. Ini adalah dihasilkan apabila hidrogen dipanaskan untuk minyak sayuran keras. Ia sering mendakwa bahawa marjerin mengandungi lemak polyunsaturated yang mengandungi 3 Omega dan Omega 6 minyak yang-asid lemak perlu, tetapi badan tidak boleh mengeluarkan mereka.
Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda (turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi mendapat semula wang pelaburan mereka.
Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti mentega.
Bolehkah saya menggantikan antara satu sama lain untuk membuat biskut / kek sekiranya salah satu tiada?
Boleh tetapi jika membuat biskut dengan mentega, biskut memang akan menjadi lebih gebu, enak dan wangi. Pilihlah mentega tulen (SCS, Fern), bukan mentega campuran.
PLANTA adalah jenama marjerin, sama seperti DAISY.
Planta Soft dan sebarang marjerin di dalam 'tub' atau bekas plastik (tempat freezer pasaraya) tidak sesuai dibuat kek/biskut.

Adakah akan menjejaskan kesihatan sekiranya saya menggantikan minyak masak dengan mentega dan marjerin untuk masakan harian?

Mentega mengandungi lemak tepu (tinggi kolesterol) dan tidak sesuai untuk kebanyakan masakan. Marjerin adalah lemak sayuran dan boleh menggantikan minyak terutama bila membuat Nasi Minyak dll. Pilihlah minyak jagung, bunga matahari atau canola kerana ia memang tiada kolesterol dan baik untuk kesihatan.
Manakah lebih sedap rasanya jika memasak menggunakan minyak / mentega dan marjerin ?
Lebih sedap jika memasak nasi, contohnya, menggunakan campuran marjerin dan mentega kerana mentega boleh mengharumkan nasi itu. Untuk menumis, anda boleh campurkan minyak dan marjerin kerana mentega lebih sesuai dalam penyediaan masakan Barat seperti sos black pepper, sos cendawan dll. Pilihan terbaik minyak adalah minyak zaitun tetapi harganya agak mahal dan ada jenis yg tidak sesuai untuk menggoreng tenggelam (deep-frying).

没有评论:

发表评论